Agate

scris de Simina Sampetrean la data de 2014-05-26 20:43:06.629373+03

Agata este o piatra care mi-e tare draga si pe care o folosesc foarte des in bijuteriile pe care le creez, de aceea m-am gandit sa va dau cateva detalii despre ea, detalii care sa va faca sa o recunoasteti mai usor atunci cand o intalniti si, de ce nu, care sa va faca sa o indragiti. 

Agata este este o varietate de calcedonie fin stratificata, alcatuita din paturi succesive divers colorate, este un agregat microcristalin de cristale de cuart (SiO2) si opal amorf. Prezinta luciu de ceara pana la mat. In functie de culoarea, traseul si forma benzilor ce compun agatele se intalnesc o serie de varietati: 

- agat negru – comercializat sub numele de onix (este piatra samanilor, piatra vrajitorilor) 
- agat dendritic – prezinta depuneri fine de oxizi si hidroxizi de fier si sau mangan cu incluziuni de amfiboli care prin alterare dau pete brune, rosii sau negre 
- agat nebulos – culoare neagra sau in nuante de negru, cu aspecte coloristice si de structura ce amintesc norii (aspect neclar, confuz) 
- agat pestrit – aspect patat, baltat, in care culorile se amesteca neuniform 
- agat ocular – prezinta benzi perfect circular concentrice 
- agat piele de tigru – prezinta benzi ondulate, in diferite nuante de rosu, rosu portocaliu, galben 
- agat safirinic – de culoare albastruie-cenusie 
- agat stelat – varietate foarte rara 
- agat peisaj – de culoare brun sau roscat, al carui aspect sugereaza un peisaj (padure) 



Nobletea agatelor nu este data numai de culoarea lor de o sobrietate stralucitoare, ci si de rolul important pe care il pot juca in viata noastra. 
Sentimentele negative ca anxietatea, stresul, suferinta, sentimentul de singuratate, efectele dureroase ale esecului si pierderii, toate se transforma in energii pozitive sub efectul protector al agatelor. Ele amplifica puterea creatoare, curajul, capacitatea de decizie, increderea in calitatile proprii, rezistenta fizica si psihica, buna vointa, claritatea gandirii, concentrarea, logica si bunastarea. 

Este ideala si pentru cei carora inca nu le-a suras norocul si pentru cei care isi doresc un somn linistit si o viata lipsita de stres. 

Piatra foarte stabila, formata din cristale microscopice de cuart dispuse in benzi successive. Pietre de ancorare, agatele asigura echilibrul emotional, fizic si intelectual. Ele favorizeaza centrarea si stabilirea energiei fizice. 

Agatul are puterea de a armoniza yin si yang, fortele pozitive si negative care mentin universul in echilibru. Piatra linistitoare si calmanta agatul actioneaza lent, insa confera o forta mare. Straturile sale multiple scot la iveala informatii ascunse. 

In plan psihologic, agatul vaforizeaza cu blandete acceptarea de sine, care construieste incredere in propria persoana. Favorizeaza autoanaliza si perceptia circumstantelor oculte, reveland starile de rau ce afecteaza bunastarea. 

Agatele inmultesc functiile mentale deoarece ele cresc concentrarea , sensibilitatea si capacitatile analitice si permit astfel gasirea de solutii practice. Dragostea de adevar a agatului ne face sa spunem ce gandim. Agatele incolore stimuleaza memoria. 

In plan emotional, acest cristal invinge negativitatea si amaraciunea, vindeca furia interioara, conferind astfel dragoste si curajul de a o lua de la inceput. Este util in orice tip de trauma emotionala. Creeaza un sentiment de securitate inlaturand tensiunea interioara. 

In plan spiritual, agatul mareste constiinta si o conecteaza la cea colectiva si la intelegerea unitatii vietii. El favorizeaza contemplarea serena si asimilarea experientelor de viata, ducand la o imbogatire spirituala si stabilitate interioara.




Adaugă un comentariu